neděle 27. února 2022

Jak jsme zakrmovali

 Ještě toho mnoho nekvete. Počasí je jako na houpačce. Přes den se teplota klidně posune o 10°C podle toho jestli jsou mraky nebo ne. Oproti noci i o 15°C.

Proto parta našich včelaříků nastoupila, abychom našim holkám trochu bodli. Někdy je to zase naopak, ale o tom příště.

Na začátku jsme se od Václava dozvěděli něco zajímavého o lísce. 

Krásné žluté květy lísky jsme si už ukazovali. Vypadají jako housenky.

možná jste ale netušili, že jsou to pouze samčí květy. Na větvičkách lísky jsou totiž ještě malinké pupeny s drobnou červenou chocholkou. To jsou květy samičí.

Pyl ze žlutých "housenkovitých" květů se přenese na červené samičí květy. Vydatně u toho pomáhají naše včelky. Právě na tomto místě pak začne růst oříšek. 

Ještě jednou to podrobněji můžete vidět na tomto obrázku.

Pak začalo krmení. Nadšení včelaříci kroužili kolem úlu jako roj včel.

Napřed jsme zkontrolovali varroadesky. 


Výsledek nás mile potěšil. Na desce jsme našli více než osm řádků měli. Měl je vlastně odpad z úlu. Najdete tam zbytky víček z buněk, která musí včely otevřít aby se dostaly k medovým zásobám. Tvoří ho také pyl, který včelám upadne, když ho stěhují do úlu. A další zbytky toho, co spadlo z rámků, třeba i různí paraziti. Tento odpad tvoří řádky, protože padá z prostorům mezi rámky. Je to první možnost, jak zkontrolovat co se děje v úlu. Počet řádků v tomto případě znamená, že včelstvo dobře přezimovalo a je silné. 

 Připravili jsme si 3 věci, které včely v tomto období ocení:

1. medocukrové těsto

  • je to směs moučkového cukru a medu. Můžete si ji vyrobit i sami doma. My jsme ale použili medocukrové těsto z obchodu s tzv. invertním (tepelně zpracovaným) cukrem. Obal oplýval nápisy jako PREMIUM, SUPER, EXTRA, takže pro naše včely jen to nejlepší.

  

  • nožem se do obalu musí naříznout proužky, aby se včely mohly dostat ke sladkému obsahu. Taky jsme ho ochutnali. Je to sladké, ale děsně se to lepí na zuby. 

 

  •   med i cukr jsou takzvané glycidové zásoby. Dodávají včelám energii, díky nim mohou udržovat teplotu v úlu. 
ESSCHERT DESIGN Teploměr "WORLD OF WEATHER", na okno - Včela, plast, 22 x  3,5 x 19,5 cm - děti na zahradě - Emoce a Dekorace

2. řasa

  • jemně namletý prášek z řasy je bílkovina. Tak jako když my jíme maso, vajíčka nebo třeba luštěniny.

  • Normálně včely přijímají bílkovinu v pylu. Jenže jak jsme říkali, moc toho ještě nekvete
  • Naše řasa je ještě vylepšená sojovou moukou. Je to takový výzkumný experiment
  • řasa se nasype na malou podložku (10x10 cm), která se vloží do úlu.

 3. voda

  • včely potřebují pít. Narozdíl od venkovních krmítek má voda v úle vyšší teplotu. Včely potom nekašlou, nemusí ležet s nachlazením doma a mohou se lépe starat o úl :)
  • vodu jsme do úlu vložili jednoduše na kuchyňské houbičce. 

 Když bylo vše připraveno, otevřeli jsme úl. Nadšené včely hned pozdravily Václava jedním přátelským žihadlem za ucho. 

 Pod víko úlu jsme přidali tzv. límec. Tím se vytvoří prostor, kam se krmení může dávat.

Přidali jsme těsto. Musí se opatrně. Včely už byly celé natěšené na sladkou dobrotu, a tak jsme museli dávat pozor, abychom je nerozplácli. Placaté včely, jak známo, špatně létají.

pak jsme přidali vodu. Na fotce kontroluji, jak to Václavovi dobře jde.

a nakonce řasu. Největší problém byl ve větrném počasí pochytat jemňounký prášek, abychom nebyli zelení my, ale včely.

Hotovo. Hostina je nachystaná. Teď už nezbývá než úl překrýt fólií a zavřít. 

 



Dobrou chuť, včely.



Žádné komentáře:

Okomentovat