středa 13. dubna 2022

Jak jsme otáčeli nástavky

 Je jaro. Fakt. I když se to ještě v sobotu nezdálo, když jsme stavěli na zahradě sněhuláka. Ale teď už kvete třešeň i rybíz. A včely létají ostošest. A nosí zásoby a staví. A líhnou se.

Brzy budeme přidávat rámky. Budou stavební, pro trubce. Ale teď ještě ne. Dnes budeme na doporučení Václava točit nástavky. Jednoduše vyměníme dolní za horní. A naopak. 

Matka totiž klade hlavně v horním nástavku. Dolní část úlu je víceméně prázdná. Otočením matku trochu zmateme a trochu zaměstnáme. Plod se bude stěhovat postupně nahoru. 

Zaprvé jsme sejmuli víko a horní nástavek opatrně přesunuli na připravené víko.

 

Pak jsme přenesli dolní nástavek  na druhé víko. Je dobré vědět, že na přendavání nástavku potřebujete mít připravená dvě víka, nebo ochotného Ondru, který pro něj rychle doběhne do sklepa.

Pak vyčistili dno a položili na ně původně horní nástavek.

Trochu jsme ho probrali, jestli je tam opravdu plod a jestli tam třeba nenajdeme matku, abychom jí potřásli všemi pravicemi.


Plod tam byl, matku jsme nenašli. Asi na nás neměla náladu, možná se koukala na televizi nebo brouzdala internetem.
Tak jsme jí rámky dali do původního stavu...

... až na to, že bude mít půdu ve sklepě a sklep na půdě.
I do dolního nástavku, který je teď nahoře jsme nakoukli.
a ejhle i tam byl plod. Sice většinou trubčina, ale i pár budoucích dělnic.
Naše včelařské konzilium na to koukalo trochu překvapeně.

Vypadá to, že nás matka převezla a řekla si:

Vy mi budete stěhovat kvartýr? Tak to já vám ukážu, jak vypadá opravdový zmatek. Schválně zakladu nahoře i dole.

Nu což hlavně že ploduješ. A za tyhle kousky tě nepustíme do medníku, abys věděla. 

P.S.

Kdyby se vám fotografie zdály zmatené, rozmazané, nebo všechny na výšku, nebojte se, nemusíte vyměňovat monitor. To jenom naše fotografka Lenka vyrazila frontálně k úlu, bez kukly a rukavic, tzv. na václava. 

Včely ale začaly argumentovat GDPR, že je nesmí fotit, pokud nepodepíšou souhlas. Slovní přestřelka pak přerostla v nepěknou potyčku, do které bylo zapleteno několik včel. Konkrétně byly zapleteny do vlasů. Ani rychlý ústup Lenku nezachránil. Výsledkem bylo několik dobře mířených ran žihadlem a hlava jako tykev. Na druhou stranu Lenka hlásí že nemá revma, (které neměla ani předtím) a dost lépe se jí hýbe sanicí, což ocení zejména její studenti.


Žádné komentáře:

Okomentovat