čtvrtek 7. dubna 2022

Jak jsme vyráběli rámky

 Včelař potřebuje rámky. Mnoho rámků. Velkou spoustu rámků. Velehory rámků. 

Do jednoho nástavku se jich vejde až jedenáct. Tak si to spočítejte, když máme pět úlů a i s medníkem má každý tři nástavky.

Co je to rámek? Taková pomůcka. Jednak pro včely, aby měli trochu přepřipravenou stabu pro plást a jednak pro včelaře, aby se mu dobře manipulovalo s vnitřkem úlu. 

Samotný rámek je velmi jednoduchý. Skládá se ze čtyř prkének, které se nazývají loučky. Asi je vám jasné, která je horní loučka, která dolní a které loučky jsou boční. 

Horní loučka je malinko delší než spodní. Rámek se za tato "ouška" věší do úlu. 

Různí včelaři používají různě velké rámky. Tzv. rámkové míry. My používáme klasický rámek 24x39 cm. Musíte používat takové rámky, aby pasovaly do vašeho úlu.

Loučky se musí napřed k sobě stlouct hřebíčky.

My jsme si na výrobu rámků udělali šikovnou bedýnku. V zadní části jsou úložné prostory pro loučky, rozdělené podle velikosti. Úplně vzadu je držák, do kterého si můžeme upnout boční loučky, aby se nehýbaly a mohli jsme je přitlouct.

Stačí položit třeba horní loučku...
Přitlouct z jedné strany...
... pak z druhé

Pak se to celé otočí a přitluče se ještě loučka dolní. 

Další fází je nakreslení otvorů pro drátek. I na to máme na naší kouzelné rámkové krabici vzor, kam stačí rámek přiložit a udělat tečku tam, kde bude dírka.


Dírek se dělá celkem osm. Čtyři nahoře a čtyři dole. Máme na to skvělou děrovačku, která pamatuje když Mrtvé moře teprve marodilo. 

Vyžaduje to značnou sílu. Davide zaber!
Když už máme rámek proděrovaný, je potřeba naměřit si drát. Jednotkou která se používá je jeden davídek.
Navléct drát do dírek je těžké
Začíná se na horní loučce a musí se protáhnout cikcak aby byly v rámku nataženy 4 rovnoběžné drátky.
Tohle jsou mezerníky. Trubičky s hřebíkem. Jednak slouží k tomu, aby mezi rámky v úle byla dostatečná mezera. A taky drží provlečené drátky. Do horní loučky se mezerník přitluče tak napůl. Drátek na obou koncích se kolem něj omotá a pak teprve napevno přitluče, aby drátek držel a nevysmeknul se.


Celé dílo vypadá takto:

Ne, ty fousy nejsou omyl, ty budou důležité. Ale ještě, než se k nim dostaneme, tak přichází jedna z mých nejoblíbenějších fází - vlnkování. 

Potřebujete k tomu takovýto prapodivný nástroj:

Vlnkovač, neboli zvlňovač, nebo také napínák. 


Ozubenými kolečky stiskneme drátek a pomalu přejíždíme zdola nahoru. Proč? Drátek se krásně naonduluje a tím zkrátí a tím také napne. Protože i když se snažíte sebevíc, drátek je po protažení dírkami trochu povolený. Zvlnkováním se tedy celý rámek krásně zpevní. 

Jenom to doma nezkoušejte na účesu své sestry. Ty používají docela jiné vlnkovače.

Rowenta CF4710F0 Vlnkovač | Pilulka.cz

Rámek je skoro hotový. Loučky jsou stlučené, drátek provlečený, zvlnkovaný, mezerníky natlučené. Co je ještě potřeba? A na co jsou ty fousy na konci drátku?  

Teď přijdou na řadu mezistěny. 

Mezistěna je plát vosku, který pasuje do rámku příslušné velikost. Koupí se v obchodě, nebo si je můžete lisovat doma, pokud máte hodně vosku a hodně peněz na lis. Do mezistěny jsou totiž vytlačeny šestiúhelníčky - základ budoucí stavby buněk v plástu. 

Tato mezistěna se položí na drátky. Pokud jste pracovali přesně a máte trochu kliku, leží na všech čtyřech drátcích najednou. 

A pak se ty přečuhující drátky připojí do elekřiny. Můžete si pořídit speciální včelařské trafo. Nám ale posloužila obyčejná autonabíječka. Každopádně to musí být nějaký transformátor do cca 12 Voltů. Pokud tedy nechcete vyrábět spíš žárovku nebo tančit v dílně kozáčka, až vás elektřina kopne. 

Když zapnete elektřinu, je to velmi napínavé. Drátek se začne zahřívat vosk tavit a vy musíte elektřinu včas vypnout. Když to uděláte moc brzy, mezistěna z rámku vypadne. Když to uděláte moc pozdě budete mít prázdný rámek a mezistěnu nakrájenou na pět uhledných kousků.

Tak pozor! Tři, dva, jedna...

Napínavé, co? Jak vidíte, úplně přesně jsme nepracovali, ale kliku jsme měli. Rámek je hotov.

Jenom poslední malá úprava - odstřižení konců drátku, abyste se v úlu nepopíchali, nebo neudělali ze včel špíz.

Včely se už těší na svůj nový obývák.
Hotové rámky si uložíme do prostřední části naší kouzelné bedýnky. A ještě se pod ně vejde nářadí, drátek, mezerníky... No nejsme my šikovní?

Zajímavost:

Přestože je mezistěna poměrně tenká, včely ji ještě rozeberou a "vytáhnou" z ní větší část buněk, do kterých pak dávají zásoby a matka klade vajíčka, ze kterých se líhnou nové včely. Přidáním mezistěn jim tak ušetříme práci a energii k tomu, aby se mohly soustředit třeba na snůšku medu.





Žádné komentáře:

Okomentovat