čtvrtek 21. dubna 2022

Jak jsme v dubnu nasazovali medník

 Při práci v úle jsme si všimli, že je tam poněkud více živo než obvykle. Včely postavily za méně než týden impozantní dílo. 

 
 
To by ještě nebyl takový problém. Prostě se mají k světu. Horší však bylo, že v místech kde chyběly rámky se včely vyvěšovaly v celých hroznech. 
 
A tím posledním varováním bylo, že jsme nalezli matečníky. A ne jeden, ale hned sedm. A všechny krásně vystavěné a živé. 
Co je to matečník? Matečník je plodová buňka. Větší než dělničí, větší než trubčina. Vypadá jako takový malý voskový chobot.

 Jak asi tušíte - v matečníku se vyvíjí nová matka. 
 Po vylíhnutí vajíčka je každá včelí larva krmena mateří kašičkou. Je to látka, kterou umí vytvářet včely mladušky, kterým je 6-14 dní. Je to látka skutečně připomínající kaši. Jejím základem je pyl, který v hltanových žlázách včel projde složitým procesem proměny. 


 
Dělničí i trubčí larvy dostávájí tuto kašičku 3 dny. Budoucí matka je však touto kašičkou krmena celou dobu vývoje. Proto se vyvíjí rychleji, její život je delší (až 5 let) a vydrží klást až 2000 vajíček denně. 

Než se z matečníku vylíhne nová matka, trvá to 16 dní. 
 

Většinou je těch matečníků více, ale ta první, nejsilnější ostatní vylíhlé matky zabije. 

Proč je to však pro nás takový problém? Protože po vylíhnutí nové matky přichází rojení. 

Jakmile je v úlu nová matka, tak si ta původní sbalí kufry, většinu dělnic a také zásoby medu a vydá se hledat nové bydliště. 

 
 
Chomáči včel, které následují matku se říká roj.
 
Pár dní se včely rojí v blízkosti původního úlu, ale pak vezmou kramle a usídlí se jinde. A včelař přijde o matku, spoustu včel, zásob a tak jen kouká, jako když mu ulítly včely. 
V přírodě se takto včely přirozeně množí. My však nechceme aby se nám včely ztratily a zdivočely. 

Co s tím? 

Jednoduše - včely zaměstnat. Dát jim dost prostoru, aby mohly uplatnit svou aktivitu. U dětí platí: kdo si hraje, nezlobí. U včel je to podobné: kdo pracuje, kdo staví a snáší med, ten se nerojí. 

 


Co když už ale v úlu není dost místa? 

Pak má včelař několik možností

1. přidat stavební rámky - o tom jsme psali v minulém příspěvku. Jsou to rámky, které musí včely dostavět. Musí vyrábět vosk a také mohou využít prázdné místo.  


 
2. udělat oddělek - což je vlastně takové řízené rojení. Z včelstva se odebere 2-6 plodových rámků a vytvoří se včelstvo nové. Tím vývoj v úlu zpomalí, je méně dělnic a více prostoru.

3. přidá se nástavek (medník) - což je velmi běžné. Jenom se to obvykle dělá mnohem později než v polovině dubna. Obvykle ale včely v dubnu nenaráží matečníky.

My jsme nakonec po poradě s Václavem zvolili nasazení medníku. Oddělek nemáme kam dávat. Stavební rámky se nám zdály nedostatečné. Hromada matečníků nás varovala, že situace by mohla být kritická. 
 
Za prvé jsme tedy prohlédli rámky a zrušili matečníky.

 
Pak už jsme postupovali tak, jak je to při nasazování medníku běžné.

Vzali jsme prázdný nástavek, který bude sloužit jako medník.

 
Z obou původních nástavků jsme odebrali plodové rámky. 
 
 
 
Celkem sedm 7 plodových rámků jsme vložili do medníku. Doplnili jsme jejich počet mezistěnou a soušemi, tak aby jich bylo 10.
 
 
 
 V každém z dolních nástavků jsme ponechali 3 plodové rámky, které musí být nad sebou. Tyto plodové rámky tvoří střed. Kolem nich na obě strany, jsme zavěsili mezistěny nebo stavební rámky, rámky se zásobami a pokud zbylo místo, tak krycí souše.


 
V každém nástavku je teď 10 rámků, a plod je nad sebou.


 
   Medník se dává nahoru. Ovšem, pokud nechcete aby matka kladla tam, kde je med, můžete dát mezi medník a dolní část úlu mateří mřížku.
 Je to vpodstatě síto, kterým prolezou dělnice, ale matka ne, protože je větší. Zůstává proto v dolní části úlu a nahoře jsou zásoby bez vajíček či larev.

 Jak to asi vypadá v úlu s medníkem můžete vidět na obrázku, který jsme tu měli před dvěma lety. 
No a pak už nezbývalo než vystrojit poslední rámek

 

Smést poslední včely z víka do úlu.

Zakrýt fólií 





A těšit se, že včely začnou snášet do medníku sladký nektar. 


 A kdybyste se ptali proč není dobrý nápad otevírat úl dvakrát v jednom dni, tak se podívejte tady:











Žádné komentáře:

Okomentovat