pátek 24. dubna 2020

Jak se jede naplno

Milí včelaři,
víte, který včelař jede naplno? Ten, který má nástavek plný rámků.
Ale nejlepší bude, když vám to vysvětlí ten nejpovolanější - totiž Václav

(Vzhledem k tomu, že jsem do blogu musel video hodně komprimovat a kvalita tím utrpěla, je pod některými uveden odkaz - video v původní kvalitě. Můžete na něj kliknout a prohlédnout si záznam v lepším rozlišení.)


 Za kamerou dnes stál Ondra a já jsem se ujal rozebírání úlu. Poslouchejte dobře, jak to praská, když se zapáčí mezi jednotlivými nástavky. Za jediný týden včely oba nástavky dokonale slepily k sobě. Čím? Zjistíte v tomto videu:

Pak jsem se pustil do posouvání všech rámků v dolním nástavku, abychom mohli doplnit chybějící mezistěny. Moc nám v tom tentokrát pomohli Kája Plevů a Barunka Plevů. Nevěříte? Tak se podívejte:
Když byl dolní nástavek hotový, začali jsme stejné přeskupování a doplňování provádět i na horním nástavku. Tentokrát nám pomohli Pavlík a Zuzka. Při této práci nás ale čekalo ohromné překvapení...



Ano, poprvé jsme mohli vidět naši Matku. Je to fešanda v nejlepších letech. A co teprve, když si uvědomíte, že všechny včely v tomto úlu jsou její děti!
Aby byla ještě krásnější, rozhodl Václav, že ji přetřeme nazeleno. Zelená totiž uklidňuje a navíc by se mohla úspěšně maskovat v pažitce nebo v kedlubnách.
No ve skutečnosti dostala jenom takovou malou zelenou tečku na hrudníček. Je to barva roku 2019 a to je rok, kdy se naše matka vylíhla. Zkuste si představit, kdyby vás takhle někdo označoval ve škole - tihle červení, to jsou prvňáci, žlutí chodí do druhé třídy, modří jsou třeťáci...
Díky té tečce taky půjde Matka lépe najít mezi ostatními včelami, které žádnou kérku nemají.

Než jsme úl zavřeli, vzpomněl si Ondra, že jsme díky nadšení z Matky, zapomněli vyndat rámek s trubčinou. Tak jsme to napravili. Mohli jsme to ale udělat jen díky Kájovi Turků.

Tohle je rámek s trubčinou - tedy s larvami. Nám ale neposlouží jako líheň nových trubců ale jako lapač roztoče, který má takové poťouchlé jméno - kleštík. Latinsky zní mnohem hrozivěji - varroa destructor.

Kleštík napadá právě trubce a přenáší se na včely, které oslabuje a může je nakazit různými nemocemi. Proto se tento rámek s larvami trubců vyřeže a prohlédne, jestli není napadený kleštíkem. Larvy přitom bohužel zahynou.


Dobrá zpráva je, že kleštík se v našem úlu zatím nevyskytuje.
Další dobrá zpráva byla, že v horní části rámku už byl nasbíraný med.Vypadal opravdu lákavě.

 Každý jsme si kousek ochutnali. Ale nebojte. Příště budete na řadě vy.

Bonus

Představte si ale, že ani tohle dnes není všechno. Máme pro vás ještě jeden bonus.
Vzal jsem tu plástev, ze které jsme vyžvejkali všechen med. Zbyly z ní jenom takové žmolky.


Napřed jsem se je pokusil roztavit v improvizovaném slunečním tavidle. To znamená, že jsem na ně přiklopil skleněnou misku a dal na sluníčko. To s nimi ani nehlo.
Pak jsme je dal do plechového hrnku na vařič. To se zase začali rychle škvařit.
Nakonec jsem na to kápl - dal jsem hrnek do vodní lázně.
Mezitím jsem si připravil skleněný kalíšek od čajové svíčky a knot (dají se koupit i s tou kovovou nožičkou)

Za chvilku voda začala bublat a vosk se krásně roztál. Nalil jsem ho do kalíšku
a když ztuhnul byla z něj medová svíčka od našich včel
Krásně hoří a ještě voní.

Bonus II

No a kdo by ještě neměl dost, tak se podívejte jak Václav naučil Ondru mazlit se se včelami.


3 komentáře:

  1. Tak jsme zase bez dechu sledovali videa ze včelaření a byli s Vámi při tom. Dokonce někdo z nás měl pocit, že dostal žihadlo. Pak jsme slintali nad medem, tak jsme se rozhodli, že si uděláme vlastní z pampelišek. No, jako ten od včeliček to nebude, ale lepší než drátem do oka. Kaiseršotovi.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásně zpracované (video jsme sledovali v původní kvalitě). Doufáme, že uvidíme včely (a hlavně med :)) brzy naživo, a Ondra že nás naučí chytat včely holýma rukama.

    OdpovědětVymazat
  3. Kája vzkazuje, že Ondra včely chytil skvěle.

    OdpovědětVymazat