středa 1. dubna 2020

Jak se krmí včely

Milí včelaři,
po chvíli kvetení se na chvíli vrátila zima. Bílé květy meruňky vystřídal na několik dní bílý sníh. Včely se zachumlaly do úlu a nevystrčily ani půl sosáku.

Měli jsme alespoň příležitost trochu poupravit výletový prostor. Pomocí tkaniny jsme prostor mezi oknem a úlem zcela uzavřeli a zakryli. Poněkud jsme vylepšili odletovou a přistávací dráhu, která je teď bez hrbolů a děr, protože je tvořena jednou velkou OSB deskou. Jsou to takové lisované dřevěné hobliny. Z přední strany je úl také uzavřen paravanem ze starého billboardu, který nám daroval Čestmír.

Protože to, co kvetlo pomrzlo a chvilku potrvá, než pokvetou další stromy a včely najdou venku dostatek potravy, potřebují trochu přikrmit. Zároveň je to také příležitost trochu je zkontrolovat, poptat se, jak se daří a tak dále.

Když jsme přišli k úlu, zaznamenali jsme docela slušný hukot, podle kterého bylo jasné, že na včelím letišti vládne čilý ruch. 

Na uvítanou jim Václav nachystal hotovou hostinu. Pití ve spreji a jako hlavní chod medocukrové těsto.



Pak jsme sejmuli plechové víko úlu a s trochou odvahy i další víko - dřevěné s uteplívkou

A pak už jsme viděli jak se pod průsvitnou fólií hemží naše včely. Vypadaly, že mají dost napilno. 

Václav jediným zkušeným pohybem sundal fólii. Několik včel vystartovalo okamžitě vzhůru a my s Ondrou jsme udělali uctivý krok zpět. 

Samozřejmě, že to byl krok pozvolný a pomalý, abychom ta ubohá stvoření nevyděsili svými rychlými pohyby. Vypadalo to ovšem, že strážkyně úlu mají pro strach uděláno. 

Co všechno můžete vidět v otevřeném úle?
1. rámky - jsou obydlené spíše směrem k česnu, které je vlevo. 
2. zbytek minulého přikrmování - asi před 10 dny už včely dostaly od Václava jednu dávku těsta, a to v igelitovém pytlíčku, do kterého udělal několik dírek. Z celého těstového koláče zůstal právě jen ten pytlíček, těsto včely vylízaly do posledního drobečku.
3. na rámcích jsou voskové struktury - jakoby včely chtěly pokračovat ve stavění směrem nahoru.Tyto zbytky Václav oškrabal, ale ponechal je včelám jako materiál ke stavbě. 
4. prázdné místo, kam by bylo možné vložit ještě jeden rámek.  

Pak Václav rozpěrákem uvolnil několik rámků kvůli kontrole a výměně.
Jak předposlední vložil rámek, který měl jenom polovinu mezistěny. Vypadal asi nějak takhle:
Protože je úplně nový, tak ho můžete na obrázku snadno najít. Tenhle rámek dá včelám spoustu pracovních příležitostí, aby se nenudily, nenapadlo je rojit se a my bychom na to pak koukali, jako kdyby nám ulítly včely.

Pak ale vytáhl jeden z rámků, které už byly obsazené včelami. Dobře si ho prohlédněte a zkuste hádat, co je to tam tmavého a lesklého mezi včelami.
Nejspíš jste to uhodli, je to med! Tady se můžete kouknout na detail.
Ale to není všem překvapením konec. Na dalším rámku vypadají některé buňky v plástu jinak - mají na sobě víčka.
Detail je tady. A vy zkuste zapátrat v paměti, proč to tak je a co se pod těmi víčky skrývá.
Jsou tam také světle žluté buňky - domnívám se, že jsou vyplněny pylem, který za těch pár slunných dní včely nasbíraly.

Pak nastalo už slibované krmení.
Václav si s sebou přinesl rámek plný medu z loňské snůšky. Měl dobrá dvě kila (tedy rámek, ne Václav). Tento rámek vložil do úlu jako nejlepší potravu pro včely.

Pak jsme nahoru položili tři věci:
1. mořskou řasu, která včelám dodává potřebné bílkoviny

2. medocukrové těsto - je to směs 1 dílu medu a 3 dílů práškového cukru. Myslím, že byste se k hostině klidně přidali.

3. mokrou houbičku, aby včely po hostině neměly žízeň
Jak je vidět, včely se s dobrotou velmi rychle a velmi rády seznámily.

Vložili jsme ještě polystyrenový rámeček, aby se to tam všecho vešlo a nerozmázli jsme těsto a řasu po celém úlu.

 Pak už nezbývalo než všechno pečlivě zaklopit...
...a zkontrolovat spodek úlu.
A na závěr ještě jeden pozdrav od letící včely:

Zdraví Vás Ondra a David

P.S.: Brzy očekávejte další příspěvek. Do něj se budete moci aktivně zapojit podle Vaší fantazie.

2 komentáře:

  1. Zajímavá fotoreportáž :-) Proč jste dali do úlu namočenou houbičku a ne misku s vodou vedle úlu (ta by se dala snáz doplňovat a neměnila by mikroklima v úlu)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Houbička s vodou umístěná přímo na loučkách umožňuje okamžitý odběr vody včelami, což je výhodné když jsou změny venkovní teploty tak, jak tomu je v současné době. To nebudeme dělat pokaždé, ale je možné pomoci včelám v takových případech, nebo když se dělají oddělky, nebo jsou včelstva zesláblá a chceme jim pomoci.
      Ta houbička bude suchá/vypitá během 1-2 hodin a včely chvilkovou změnu mikroklima lehce zvládnou..
      Mistička s vodou je ok, ale jednak včely nebudou pít vodu studenou a za druhé ji nemáme v současném nastavení kam dát. Včely si pro vodu létají ven a buď ji sbírají z rosy/kapek na trávníku, nebo z dalších zdrojů, kde je voda tzv. odražená.
      Ve vrcholu léta ji potřebují 300-400 ml denně. Včelaři umísťují v okolí včelínů např. sudy s vodou a na hladinu položí plováky z různých materiálů, nebo třeba škopek naplněný oblázky a vodou a opět - umístěný na sluníčko, aby byla teplá/odstátá. To ji včely hojně navštěvují a radují se.

      Vymazat