čtvrtek 16. dubna 2020

Jak včely přibývají

Milí přátelé,
jestlipak poznáte, co je toto:
Na první pohled to vypadá jako kousek plástve. Je to ale ohraničené a má to tvar trochu jako vajíčko. Asi takhle:

Poprvé jsme ty útvary viděli v zadním okýnku našeho úlu a tady vidíte kde původně byly umístěny:

Pravda, trošku nás to s Ondrou vylekalo. Co to je? Neděje se něco našim včelám? Naštěstí nás Václav uklidnil. Napsal nám, že včelaři tomu říkají srdíčko a je to úplně normální, ale také důležité. 
Je to informace pro včelaře, tedy pro nás všechny, že jsou obsazeny všechny rámky a že je potřeba  zvětšit prostor úlu. 
Je to také dobrá zpráva, že se včelám daří dobře, staví dílo, matka klade, včely přináší se nektar, pyl a vodu. Zkrátka je včelařské jaro. 

A tak jsme se domluvili, že Václav přijede, abychom spolu přidali další nástavek. Doufám, že víte o čem je řeč. 
Nástavek je vlastně další patro úlu. Je to taková dřevěná bednička (jednu už máme), která se postaví nahoru, aby měly včely další prostor pro stavbu. Ale jak se to dělá, to je hotová věda a o tom vám napíšeme v příštím příspěvku.  A bude k němu spousta videí abyste mohli být u toho. 

P.S.
Ani jinak se neflákáme. Postavili jsme včelám zbrusu novou vylétávací dráhu. Je to vlastě dřevěná konstrukce, která vede z úlu rovnou (nebo spíš šikmo) do okýnka. Nikde žádný zádrhel ani dírka nebo zatáčka. Zkusil jsem to namalovat, ale ve skutečnosti to není tak křivé.
Celé jsme to zatím potáhli netkanou textilií, ale do budoucna počítáme, že tam dáme plexisklo a síťky proti hmyzu, aby to bylo průhledné a abychom tam mohli někam dát kameru.
Jo a taky mě (Davida) při manipulaci s česnem poprvé bodla včela. Jen takový malý přátelský štípanec do tváře, aby mi připomněla, kdo je tady šéf. Takže jsem vyhrál nad Ondrou.  

No a taky jsme vyrobili nové pítko, protože naše včely jsou nějak žíznivější než jsme čekali a malý kyblík by jim nestačil

 Nahoru jsme položili polystyren, aby na něm včely mohly přistávat jako na ostrůvku. Možná jim tam ještě píchneme palmičku, trochu písku a síť na plážový volejbal, aby si po práci mohly taky dát oraz, zvlášť když se teď nikam nesmí.

Zdraví Ondra a David


1 komentář:

  1. Srdíčko jsem neznal, zajímavé. Aby se jim ta voda v sudu nezkazila, než ho celý vypijou :-)

    OdpovědětVymazat