středa 29. dubna 2020

Jak se přidává medník

Milí včelaři,
doufám, že si pamatujete, co je to medník. Pokud ne, určitě správně tušíte, že je v tom názvu slovo med a nějak to s ním souvisí. Nebyl by to ale Václav, pokud by k tomu nepřidal ještě nějaké překvapení. Budeme totiž také vyrábět vodu. A to ne jen tak ledajakou.
Takže teď jsme si připomněli co je to ten medník. Jak ale na to?
 Abychom si to ještě zopakovali:
  • z horního i dolního nástavku vyndáme rámky se zavíčkovaným plodem - z každého 4-5
  • tyto rámky přesnuneme do medníku, takže jich tam bude 9-10
  • do horního i dolního nástavku doplníme mezistěny a souše, aby byly zase plné (celkem bude mít každý 11 rámků
  • dbáme na to, aby rámky s plodem (tzv. plodové těleso) byly ve všech třech nástavcích nad sebou
  • mezi nástavky a medník vložíme mateří mřížku - vysvětlíme později
 Nakonec úl bude vypadat takto:
Takže jsme začali. Sundali jsme horní nástavek, připravili si medník a začali pracovat na spodním nástavku. Pečlivě jsme prohlédli všechny rámky, ale matku jsme nenašli. Máme pro vás úkol, jestli jste si matky všimli vy. Pokud ano, napište nám to do komentáře. Čtyři rámky jsme přendali do medníku.

Pokračovali jsme druhým nástavkem a udělali to samé, prohlédli rámky. Pět z nich jsme přendali do medníku a doplnili nástavek mezistěnami a soušemi. Na videu vidíte jen začátek práce, protože David holt není tak šikovný kameraman jako já.
Ale protože jak víte, máme na půdě kameru u rampy, umožníme vám jedinečny zážitek - slyšet náš rozhovor, tak, jak ho slyší včely v úlu. Je to vlastně audio, ale je v něm spousta zajímavých informací. Třeba co jsou studánky v úlu.

Potom jsme nasadili mateří mřížku, která odděluje dolní dva nástavky a medník. Víte k čemu taková mateří mřížka slouží?
   Mateří mřížka je podložka, která se dá mezi nástavky. Má přesně tak velké škvíry, kterými proleze včela, ale matka, která je větší, se neprotáhne.
Co se tedy stane? Matka zůstane dole, pod mřížkou, kde klade vajíčka, ze kterých se líhnou nové včely. Z prostoru nahoře se stane zásobárna medu, ve které nebudou žádná vajíčka ani larvy. Ty, které jsou tam teď, se vylíhnou a do uprázdněných buněk nanosí včely nektar, ze kterého vyrobí med.

Vtip je ovšem v tom, jak dostat matku dolů? Co když se třeba schovala na rámcích, které jsme vložili do medníku? To by celá ta práce přišla vniveč. A tak napjatě probíráme ještě jednou rámky v medníku, jestli jsme neudělali chybu. Spoléháme přitom na Ondrův sokolí zrak.

Sláva, povedlo se. Na poslední chvíli zahlédl Ondra matku, a tak jsme ji mohli přestěhovat z medníku pod mřížku.

A to je pro dnešek skoro vše - úl jsme sestavili, nahoru položili džbán s vodou. Zkontrolovali jsme také dno úlu. Našli jsme v něm zavíječe voskového, který vypadal jako červ z jablka. Kleštík tam naštěstí nebyl žádný.
A to je vše. Ještě se můžete pokochat pohledem na náš úl a taky potěšit informací, kdy se dočkáme nějakého medu.


A na opravdový konec vás zdraví parta včelařů, která se na vás moc těší.
 
A k tomu ještě detail na Václavovu stylovou originální roušku.








Žádné komentáře:

Okomentovat