Otázka: Co udělá med za pár měsíců, někdy i týdnů.
Zcukernatí. Ztuhne. Správně se tomu říká, že zkrystalizuje.
Je to přirozená vlastnost medu. Vlastně naopak - když to neudělá, znamená, že je něčím nastavený, zředěný, jsou do něj přidané další látky, které nepochází od včel.
Jenže i když je to přirozené, těžko se do něj zaboří lžička. Nejde dostat ze sklenice. Křupe mezi zuby.
Takový med se dá zahřátím znovu rozpustit, aby byl tekutý. Ale chvíli to trvá a teplota se snadno přežene a med pak ztratí zdraví prospěšné látky. A navíc za čas opět zkrystalizuje.
Jiná metoda je mechanická. Říká se jí pastování. Potřebujete na to tři věci na V:
Vrtuli
Vrtačku
Vědro
No a pak taky za čtvrté nějaký ten med.
Med dáte do nádoby a vrtíte. Cca 5 minut 3x denně.
Vrtíte ráno.
Vrtíte večer
Po šesti dnech vrtění med slijete do sklenic. A on nezcukernatí. Protože jste vrtěním rozbili krystalky cukru. Med časem zežloutne a získá barvu másla. Ale hlavně zůstane vláčný. Jako pasta. A vy ho můžete dobře nabírat lžičkou a mazat na chleba.
Žádné komentáře:
Okomentovat