Zatímco z našeho zeleného úlu odešly všechny včely v 6 porojích, včely z modrého úlu na to koukaly a kroutily hlavami. A pilně nosily zásoby do obou medníků. Až nadešel ten den, kdy bylo potřeba med stočit.
Připravili jsem si všechny nástroje. Hlavně kuřák, smetáček, rozpěrák...
....a taky bedýnku, do které budeme ukládat rámky s medem.
Otevřeli jsme úl, jemně, ale pečlivě zakouřili...
... a začali jsme prohlížet, co je v horním medníku
Rámky byly plné medu. Radost pohledět.
Přesvědčte se sami. Vidíte, že med je více než z poloviny zavíčkovaný. To znamená, že bude vhodný k vytáčení.
Ještě jsme hustotu zkontrolovali refraktometrem, díky kterému jsme zjistili, že je v medu méně než 17% vody. To je důležité, protože kdyby jí bylo více než 18%, med by mohl začít během skladování kvasit.
Každou včelu bylo potřeba pečlivě smést zpět od úlu.
Pokud byste je sklepávali, můžete nezavíčkovaný med z rámku vycákat
Poletující včely pečlivě kontrolovaly naši práci, ale jinak byly velmi milé a přívětivé.
Postupně jsme z medníku vybrali všech deset rámků.Měli jsme z toho radost.
Bedny i s rámky jsme přenesli ke stolu, s připravenou odvíčkovávací lavicí.
Ze zavíčkovaných buněk je potřeba strhnout víčka, aby med mohl v medometu vytékat.
Je potřeba pracovat opatrně, nezarýt moc hluboko, abyste nevyrýpali med a neponičil plást.
Rámky jsme pak vložili do medometu a otáčením s z nich med vystříkali. Každý rámek se musí vytáčet dvakrát z každé strany.
Po několika 3-4 dnech rámky vyndáme, tmavé souše vytavíme, žemlové a panenské uložíme k dalšímu použití.
Ještě jednou se můžete pokochat tím, jak jsou naše holky šikovné.
Vytočili jsme přes 21 kilogramů medu. Větší část jsme uložili do skleniček.
Druhou část budeme pastovat. Ale o tom v dalším příspěvku.
Žádné komentáře:
Okomentovat