sobota 28. května 2022

Jak jsme vytáčeli med z modrého úlu

 Zatímco z našeho zeleného úlu odešly všechny včely v 6 porojích, včely z modrého úlu na to koukaly a kroutily hlavami. A pilně nosily zásoby do obou medníků. Až nadešel ten den, kdy bylo potřeba med stočit. 

Připravili jsem si všechny nástroje. Hlavně kuřák, smetáček, rozpěrák...


....a taky bedýnku, do které budeme ukládat rámky s medem.

Vyrobili jsme si do nich dřevěné konstrukce, aby rámky pěkně visely.

     

Otevřeli jsme úl, jemně, ale pečlivě zakouřili...


 ... a začali jsme prohlížet, co je v horním medníku


Rámky byly plné medu. Radost pohledět.

Přesvědčte se sami. Vidíte, že med je více než z poloviny zavíčkovaný. To znamená, že bude vhodný k vytáčení.

 

Ještě jsme hustotu zkontrolovali refraktometrem, díky kterému jsme zjistili, že je v medu méně než 17% vody. To je důležité, protože kdyby jí bylo více než 18%, med by mohl začít během skladování kvasit.

Každou včelu bylo potřeba pečlivě smést zpět od úlu.

Pokud byste je sklepávali, můžete nezavíčkovaný med z rámku vycákat

Poletující včely pečlivě kontrolovaly naši práci, ale jinak byly velmi milé a přívětivé.

Postupně jsme z medníku vybrali všech deset rámků.
Měli jsme z toho radost.

Bedny i s rámky jsme přenesli ke stolu, s připravenou odvíčkovávací lavicí.

Ze zavíčkovaných buněk je potřeba strhnout víčka, aby med mohl v medometu vytékat.

Je potřeba pracovat opatrně, nezarýt moc hluboko, abyste nevyrýpali med a neponičil plást.

Dole pod vidličkou už můžete vidět lesknoucí se med.

Rámky jsme pak vložili do medometu a otáčením s z nich med vystříkali. Každý rámek se musí vytáčet dvakrát z každé strany.

Pak jsme vložili rámky zpátky do medníku a vrátili ho na úl. Včely vyberou zbytky medu a pokud je dílo někde poničené, opraví ho voskem.

Po několika 3-4 dnech rámky vyndáme, tmavé souše vytavíme, žemlové a panenské uložíme k dalšímu použití. 

Ještě jednou se můžete pokochat tím, jak jsou naše holky šikovné.

Vytočili jsme přes 21 kilogramů medu. Větší část jsme uložili do skleniček. 

Druhou část budeme pastovat. Ale o tom v dalším příspěvku.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat